בתור סטנדאפיסט שואלים אותי הרבה פעמים "איך אתה כותב בדיחה?".
בסדנת הסטנדאפ המיוחדת שאני מעביר לארגונים, חברות גדולות, חוגי נוער, בתי ספר למשחק, מגמות תקשורת, סטנדאפיסטים בתחילת דרכם ועוד - אני מלמד 12 טכניקות שונות לכתיבת בדיחות.
במאמר הזה אני אנסה לתת הדגמה קצרה לטכניקה אחת , מאד יעילה, עליה אני מפרט בסדנה.
כל מי שאי פעם ניסה לכתוב בדיחה או משהו מצחיק , התיישב מול דף ריק וחיכה שהרעיונות יזרמו לראשו, יודע שאין חוויה מתסכלת מזו בעולם.
לרוב, הדף נשאר ריק או מתמלא במשפטים ומילים שאין בהם שום דבר מצחיק....
אז מה עושים? האם רק מחכים שתיפול ההשראה משמיים או שיש דרך לכתוב בדיחות?
זה נכון, הרבה מהבדיחות שלי נכתבו לא באופן מתוכנן או בזמן שעבדתי על ההופעה. רעיון שצץ כשהלכתי ברחוב ונתקלתי במשהו, אלתור תוך כדי הופעה שהפך לקטע קבוע, מחשבה בשיחה עם חבר שהצחיקה ואח"כ השתלבה במופע ועוד.
עם זאת, יש מספר כלים וטכניקות שיכולם לעזור לנו לכתוב בדיחות גם באופו מתוכנן ושיטתי.
המבנה של בדיחה מורכב משני חלקים: א. משפט הכנה קצר. ב.פאנץ.
כשמסתכלים על המבנה בצורה הזאת, מבינים שרק החלק השני צריך להיות מצחיק, החלק הראשון יכול להיות כל דבר כמעט, כולל דברים אפילו עצובים וטרגיים. החלק הראשון יכול להכיל : עובדות מעניינות, דברים שקרו לנו, דברים ששמנו לב אליהם, משפטים שמתארים אותנו, דברים שמרגיזים אותנו ועוד.
אחד הדברים שאני עושה כשאני מנסה לכתוב בדיחות ומוצא עצמי תקוע מול דף ריק זה פשוט לכתוב ברצף משפטים עבור החלק הראשון של הבדיחה.
לדוגמא , אני כותב על דבר שקרה לי בימים האחרונים או משהו ששמתי לב אליו: " השבוע התקשרו אליי לוודא האם אני מגיע לחתונה שהוזמנתי אליה שבוע הבא...."
שימו לב שבחלק הזה עדיין אין שום דבר מצחיק!
אבל זה משהו אמיתי שקרה לי השבוע (חבר מהתחום בשם רועי צברי מתחתן בשבוע הבא) והנה הדף כבר לא ריק יש בו משפט שממנו אפשר לצאת לעבר משהו מצחיק.
עכשיו אני עובר על המשפט ומנסה לחשוב מה יכול להיות מצחיק בו. למשל, איך אני יכול להפתיע את הקהל. ואז אני כותב מספר רעיונות . איך למשל אפשר לקחת את המשפט הזה ולהפוך אותו למצחיק. הנה מספר רעיונות:
החתונה היא בעצם שלי (אני החתן) וזו ארוסתי שמתקשרת לוודא שאני לא אבריז לה ברגע האחרון.
החתונה היא של קרוב משפחה מדרגה ראשונה. למשל אחותי.
אני בעצם עובד באולם האירועים של החתונה (למשל הטבח שם) ורוצים לוודא שאני מגיע לעבודה כנדרש.
זה טעות במספר.
אני לא אוכל להגיע, אבל לא הכנתי תירוץ טוב ואני צריך לאלתר משהו (ומגזים מדיי עם העניין...)
אני מתחיל עם הבחורה שהתקשרה לוודא האם אני מגיע לאירוע (הייי, הרי אני צריך גם בת זוג לאירוע, אם אני מגיע)
אם נחשוב עוד ועוד נוכל להגיע לעוד ועוד כיוונים ורעיונות.
החלק הבא הוא לנסח פאנץ שישלים את החלק הראשון ויהיה כתוב בצורה נכונה.
אחד הכללים החשובים למשל הוא שהמילה המפתיעה (שמכילה את הטוויסט) תהיה בסוף הפאנץ.
דבר נוסף, ניתן גם לשלב בין הרעיונות. למשל, בין רעיון מספר 1 ורעיון מספר 5.
למשל: התקשרו אליי לוודא שאני מגיע לחתונה שבוע הבא. אני שונא חתונות, אבל תמיד קשה להמציא תירוץ טוב כדי להבריז מזה. גם הפעם הם ממש יתבאסו אם אני לא אגיע... אני זה החתן....
הנה כתבנו בדיחה, האם היא מצחיקה? אני לא יודע. את זה רק הקהל יגיד כאשר נבדוק אותה עליו (לדעתי, הבדיחה דורשת עוד חידודים ושכתובים כדי להיות מצחיקה מספיק). באופן עקרוני רק אחוז קטן מהבדיחות שאני כותב נכנסות למופע, אבל סטטיסטית ככל שתכתוב יותר, יהיו לך יותר בדיחות שייכנסו למופע....
מה שיותר חשוב, זה להבין את הדרך לקחת דף ריק ולהגיע לרעיונות וכיוונים שחלקם בסוף יובילו לבדיחות מצחיקות וטובות.
יש המון טכניקות וכלים לכתיבת פאנצים. את הכלים הללו אני מלמד בסדנאות אותן אני מעביר עם דוגמאות והמחשות מעולם התוכן של המשתתפים.
אורי ברויר מעביר סדנאות לארגונים וקבוצות בנושא "לחשוב כמו סטנדאפיסט". בסדנא הוא מלמד את כל הטכניקות והכלים לכתיבת רעיונות קומיים, בדיחות וחשיבה יצירתית. בנוסף, אורי מעביר קורס "כתיבת סטנדאפ" אשר מיועד לאנשים אשר מעוניינים להשתלב בתחום או להביא את המופע שלהם שלב אחד קדימה.
כל הזכויות על פוסט זה או חלקיו שמורות לאורי ברויר. אין לעשות שימוש כזה או אחר ללא אישור מפורש.